Nieuwe aanwas voor Avengers

 

Dat de crisis afgeschud lijkt en de lust om te racen weer groeit, merken vooral de klassen die de balans bewaken tussen een onversneden racebeleving en een behapbaar budget. Enkele nieuwelingen in de Avenger Cup bij de ACNN vertellen ons over hun beweegredenen om in een veld vol down-to-earth-middenmotorsportwagens van start te gaan.

De Avenger Cup maakt zich op voor zijn derde jaar en mag daarbij nieuwe gegadigden verwelkomen. MB Motorsport, partner van de ACNN in de organisatie van de klasse en fabrikant van de oer-Hollandse racewagens, heeft in 2015 tweemaal een testdag op touw gezet en gaat dat in 2016 weer doen, om geïnteresseerden te laten kennismaken met de auto. “Iedere mogelijke klant móet van mij van tevoren met een Avenger de baan op om hem te beproeven,” zegt Martin Born van MB Motorsport. “Dan verkoopt hij zichzelf, maar sowieso wil ik dat mensen weten waarvoor ze kiezen.” In het nieuwe jaar moeten zeker tien tot vijftien van deze bolides aan de start kunnen staan tijdens de ACNN-racedagen en wellicht zit er nog meer potentie in, afgaande op de ruime belangstelling voor de testdagen. 2016 vormt voor de Avenger Cup ook het jaar van nieuwe samenwerkingen, namelijk met Oliehandel.nl, Boxo Tools en Woodford Trailers Nederland. Met laatstgenoemde partij wordt een package deal ontwikkeld, die een stevige korting met zich meebrengt wanneer je zowel een nieuwe Avenger als zo’n aërodynamische trailer bestelt.

 

Queen of trailers

Allemaal kennen we het begrip trailer queen wel, maar soms is het de aanhanger zelf die met de eer gaat strijken. De firma TrailerTrading in Voorthuizen vertegenwoordigt sinds vijf jaar het Britse merk Woodford, dat gesloten autotransporters met een fraaie, aërodynamische opbouw van polyester vervaardigt. Het programma omvat verschillende modellen en uitvoeringen, naar wens zelfs met een als geheel omhoog scharnierende body, zodat je makkelijk uit een lage sportwagen stapt. “Een hydraulisch kiepsysteem behoort nu tot de standaardvoorzieningen, tegen meerprijs elektrisch op afstand aangestuurd,” vertelt Henk Louwe van TrailerTrading. “Verder leveren we elk model af met een elektrische lier, een wielstop en spanbanden.” De opbouw bevat handige serviceluiken en rondom past Woodford ledverlichting toe. Kenmerkend voor deze trailers is een voortreffelijke wegligging, het effect van een laag zwaartepunt, relatief ver naar achteren geplaatste wielen en een stijf chassis - meestal van AL-KO - met separaat vervangbare stalen delen. Afhankelijk van het type zit het eigen gewicht op 800 tot 1200 kg en het GVW op 2700 tot 3500 kg, zodat een bestuurder met een BE-rijbewijs er altijd mee op pad mag. Prijzen beginnen rond de tien mille, waarbij aangetekend mag worden dat dergelijke trailers als zeer waardevast gelden.

Meer informatie: www.woodfordtrailers.nl

 

Martijn Polinder
“Weer zin in racen”

Na twaalf jaar motorracen (NK Supersport, NK Superbike) kreeg deze hobby voor Martijn Polinder eind 2014 een vervelende wending, toen hij ten val kwam en twee nekwervels verdraaide. “Ik probeerde de eerste wedstrijd van 2015 nog, maar het ging niet meer en ik moest een emotioneel besluit nemen: stoppen. Daarmee viel ik in een gat, want alles in mijn leven draaide om de sport. De behoefte aan snelheid, competitie en een activiteit samen met mijn vader bleef. Afgelopen zomer zagen we tijdens de OW Cup, een gecombineerd evenement met motor- en autoraces, de klassen van de ACNN rijden. Zoekend naar een alternatief leek de Avenger Cup ons wel een optie, omdat ik me dan niet zo opgesloten zou voelen. Als motorcoureur wilde ik het idee van vrijheid behouden, met de wind die door de helm blaast. Mijn vader liep de pitbox van MB Motorsport in om informatie in te winnen.” Van het een kwam het ander en Martijn Polinder nam deel aan een testdag. “Daar ging ik blanco naartoe. Hoe minder verwachtingen, hoe leuker, dacht ik. Het bleek een totaal andere beleving. Op de rechte stukken haal je het qua snelheid natuurlijk niet bij een 1000-cc-motor, maar je kunt wel een stuk harder door bochten heen; dat had ik nog nooit meegemaakt. De Avenger rijdt superstrak en is toch lekker in beweging, waarbij je echt moet werken en het hoofd erbij moet houden. In de tweede ronde spinde ik al… Ineens zag ik de uitdaging weer, na maanden van teleurstellingen. Het aanstekelijke enthousiasme van Marten Born, die een laagdrempelig concept aanbiedt, zorgt ervoor dat ik weer zin in het racen heb. Hij bouwt momenteel een nieuwe auto voor ons.” 

 


Raymond Klompstra
“Direct verkocht”

Het plan liep iets anders dan gedacht. “Sinds eind 2013 reden we met zijn drieën in één BMW bij de Ooperon Cup bij de ACNN,” vertelt Raymond Klompstra. “Het leek ons wel leuk om in de Avenger te stappen en dan elk met onze eigen auto tegen elkaar te racen. Uiteindelijk deed ik dat als enige; de andere twee kozen voor de Zilhouette Cup, met een dak boven hun hoofd. Mij sprak juist dat open rijden ontzettend aan. Ik vond de Avenger vanaf dag één dat ik hem zag geweldig; een kruising tussen een gewone racewagen en een formule-auto. Tijdens de testdag in september jongstleden was ik tijdens het maken van de eerste rondjes direct verkocht. Wat een spectaculaire beleving! Bij 180 km/h krijg je het idee dat je twee keer zo hard gaat en met de wind in je gezicht moet je constant je hoofd rechtzetten. Je klokt ook echt snelle tijden neer. De Avenger stuurt ontzettend direct en je ziet de voorwielen, dus kun je precies bepalen hoe je ergens langs gaat. Je moet vooral geen contact maken met anderen, want dan loop je het risico dat je met de wielen in elkaar haakt, maar wél close racen. Dat gaat ongetwijfeld voor een enorme spanning zorgen. Tijdens de testdag voelde ik de adrenaline al door mijn lichaam gieren; kun je nagaan.”


Ted van Baal
“Eerst acclimatiseren”

Een klein opstartprobleempje neemt niet weg dat Ted van Baal zich enorm verheugt op zijn entree in de Avenger Cup. “Samen met mijn vriend Frank van Kerkhoff, die straks ook gaat racen in deze klasse, volgde ik de cursus bij Advanced Driving School. Mijn auto kreeg problemen met de koppeling en nadat we afspraken samen het examen in die van Frank te rijden, schoof hij van de baan af, met schade als resultaat. Enfin, de theorie hebben we vast op zak; de praktijk komt tijdens de cursus van maart wel.” Van Baal kartte in de jaren negentig samen met zijn zoon en knutselde later een Caterham in elkaar, waarmee hij vijf à zes keer per jaar trackdays reed. “Hartstikke gaaf, maar ook wel gevaarlijk, met zo’n dun buizenframe en zonder kooi. Tijdens één van die dagen zag ik de Avenger Cup van de ACNN in actie en die sprak me gelijk aan.” MB Motorsport stelde een auto om te testen beschikbaar en het virus kreeg Ted van Baal meteen te pakken, waarna hij #17 van Rob Rademaker overnam. “De Avenger biedt veel meer racegevoel dan de Caterham. Zonder voorruit en deuren is hij heel open en door de plek van de motor achterin moet je hem echt opvangen. In het begin ging ik er wel een paar keer ongepland dwars mee.” Kort na zijn herkansing voor de racecursus dient de Nijmegenaar zichzelf op te maken voor de eerste wedstrijd bij de ACNN. “Ik heb er héél veel zin in, ook al zal ik achteraan rijden en wordt het eerst acclimatiseren in de auto en de wedstrijd.”

Partner

Tussenstand

Na 5 races

 

Pos. Coureur Totaal
1 Cees de Maar
Rob van Pommeren
96
2 Martijn Polinder 65
3 Co de Vet 65
4 Henk Maas 55
5 Piet-Hein Eldering 57
6 Raymond Klompstra 48
7 Henk Grendel
Reind Boone
41
8 Andre Rombout 21

Nieuwsbrief

Facebook